MEG – Extension of the Geneva Museum of Ethnography

Type of building:
Museum
Owner:
City of Geneva
Address:
Boulevard Carl-Vogt 65-67, Geneva
Year (s) of the works:
11.2013 - 09.2014

Presentation of the building

The Museum of Ethnography of Geneva (MEG) is today composed of two buildings, one being the old Carl-Vogt school in which the museum was established in 1941, the other being a new extension built between 2010 and 2014. The new extension, designed by Graber Pulver Architekten AG, adds 6921 m2 to the 3589 m2 of the old building. In order to gain these surfaces, the choice was made to exploit the basement of the esplanade located in front of the old building by placing there in particular the exhibition rooms (more than 2000 m2), an auditorium (250 seats), seminar rooms, various technical rooms and storage areas. The new volume, above ground, ensures the function of reception of the public including, reception hall, cafeteria, store, workshops of restoration and cultural mediation and library / media library.

Emergency lighting concept

The emergency lighting concept for this museum is based on the use of 5 energy cabinets that provide backup for over 200 luminaires. The advantages of using energy cabinets in this project include the ability to provide emergency lighting directly from the owner's existing luminaires, as well as offering a particularly cost-effective maintenance solution for an emergency lighting installation of this size.
The lighting fixtures installed in this structure were chosen to be as unobtrusive as possible while offering full efficiency in case of evacuation.

Scroll to Top