Nest – Vevey

Type of building:
Museum
Owner:
Nestec SA
Address:
Chaussée de la Guinguette 10, 1800 Vevey
Year (s) of the works:
2014-2016

Presentation of the building

By building on the very site of its beginnings, Nestlé has demonstrated that it has not forgotten its origins, despite its current grandeur, which is known to all. This museum, built on an impressive metallic structure, has the mission of retracing history and safeguarding its elements. The history, we discover it in the museum itself by the contents presented to the visitors but also in the architecture of the building. Its roof made of folded metal elements can remind us, by its shape, of those manufacturing plants of the past century. The imposing pillars have been deliberately slightly rusted, another mark of the past. The main part of the façade is an imposing glass wall of 1600 m2 allowing natural light to pass through through but also encouraging the passer-by to come and discover this piece of history.

Emergency lighting concept

The emergency lighting system for this complex is based on the use of two energy cabinets located in the basement in technical rooms. The building was divided into two zones to connect the emergency power installations to the cabinets. There are just over 80 spotlights and about 50 lighting fixtures on the floors. The escape routes are marked by about 60 flags. Depending on the location, different types of flags have been installed. All of our luminaires use LED technology. This technology allows us to offer long-lasting and low energy consumption installations, in line with the expectations of our time and the desire to provide environmentally friendly products.
Scroll to Top