Vacheron Constantin – Plan-les-Ouates

Type of building:
Administration building and workshops
Owner:
VACHERON CONSTANTIN, Branch of Richemont International SA
Address:
Chemin du Tourbillon 10, Geneva
Year (s) of the works:
2014-2015

Presentation of the building

In 2005, Vacheron Constantin inaugurated its first building (on the right in the photo) on the Plan-les-Ouates site and based its headquarters there. Six years later, on the strength of their success, they commissioned the same architect, the renowned Bernard Tschumi, to expand next door with a second building. It goes without saying that this new work had to follow the style of the first one, without simply being a little twin sister. The architect therefore designed a project with similar materials, steel, glass and wood. Light comfort being a primary need, he designed glass facades but above all, a skylight in the center of the structure. The parquet floor that covers the floor and that goes up in a rounded way to the window sills gives a certain style to the interior. One would be hard pressed to talk about this building without
mentioning its atypical shape, with its configuration presenting two angles that offer an interior courtyard, source of light for the workshops.

Emergency lighting concept

The emergency lighting system of this building is based on 3 energy cabinets. The building is divided into three parts, not by floor, but by a vertical section. The 3 energy cabinets are located on the first floor and supply both the first floor and the basement of their respective parts. Two cabinets connect one relay box and the third, larger one, connects four. More than 200 spotlights have been installed. They are either recessed or exposed. There are also about 100 marker flags to indicate escape routes. Other installations, in a less important number, such as luminaries or portable lamps, are also present.

All of our luminaires use LED technology. This allows us to offer long-lasting and energy-efficient installations, in line with the expectations of our time and the desire to provide environmentally friendly installations.

© Maud Guye-Vuillème

Scroll to Top